Twee jaar geleden hoorde ik voor het eerst van Photo Projects for Children. Ik vond het zo’n mooi gegeven en daarom heb ik toen geholpen met het geven van de fotografie workshops op de Rehoboth school in Naarden. Ik vind het heel leuk om kinderen te leren fotograferen, zij hebben nog zo’n mooie open blik en worden niet geremd in hun ideeënstroom door praktische zaken als bijvoorbeeld techniek en compositie. Dat er dan ook nog een uitwisseling plaatsvindt tussen kinderen uit twee compleet verschillende culturen maakt het project nog interessanter.

De workshop op de Rehoboth school in Naarden Vesting

In 2015 heeft PhotoPFC een uitwisseling opgezet tussen kinderen van een basisschool in Naarden Vesting en kinderen uit een achterstandswijken in Buenos Aires. In Argentinië werd samengewerkt met PH15 en Villa 31/Ojo de pez, stichtingen die actief zijn in deze wijken. De vraag die de kinderen kregen was deze: stel je vertrekt uit Naarden Vesting, je vertrekt uit Ciudad Oculta, en je mag één foto meenemen. Wat zou daar opstaan? Maak deze foto. De resultaten van deze fotografische opdracht zijn onder de titel Ciudad Oculta/Naarden Vesting tentoongesteld tijdens het Fotofestival Naarden-off. De foto’s gemaakt door de kinderen zijn gebundeld in een tentoonstellingscatalogus. Hierin zijn naast de foto’s citaten van de kinderen opgenomen. In 2016 werd het werk van de kinderen in Argentinië in Galeria de Arte Buenos Aires Sur geëxposeerd. 

De belevingswereld van de kinderen die mee hebben gedaan aan dit project liggen letterlijk en figuurlijk mijlenver uit elkaar. De kinderen uit Naarden Vesting hebben de wereld aan hun voeten en alle opties voor hun toekomst staan open. De kinderen uit Argentinië wonen in de sloppenwijken van Buenos Aires. Voor de meesten van hen zal dit hun toekomst zijn, ze weten vrijwel zeker dat ze hier de rest van hun leven zullen blijven wonen. Toch zijn de foto’s die de kinderen hebben gemaakt vergelijkbaar en universeel. Familie, vrienden, vriendinnen, huisdieren; zomaar een greep uit de onderwerpen die ze fotografeerden en die belangrijk voor ze zijn. Door kinderen op deze manier kennis te laten maken met andere landen en culturen gaan ze waarschijnlijk ook met andere ogen naar hun eigen leefomgeving kijken.

De resultaten van beide workshops kun je hier bekijken.

De workshop in Ciudad Oculta in Argentinië

Nu, twee jaar na Argentinië, is het tijd voor een tweede uitwisseling. Deze keer werkt PhotoPFC samen met de Lisette Vroege stichting. Deze stichting steunt door middel van financiële en materiële hulp gehandicapte en kansarme kinderen. Er is de afgelopen weken hard gewerkt aan het updaten van de website en het uitwerken van het lesmateriaal. Nu zijn we bezig met de laatste praktische voorbereidingen. Over een week vertrekken Roline Vroege, Jan Scheerder en ik voor tien dagen naar India om daar een workshop fotografie te geven aan kinderen in het plaatsje Narasaraopet. Als we terug zijn in Nederland worden dezelfde lessen gegeven aan kinderen op een Nederlandse basisschool. Deze keer zullen de kinderen een andere opdracht krijgen, namelijk het maken van een zelfportret en het fotograferen van de plek waar ze zich fijn, rustig of geborgen voelen. De titel van dit project is Dit ben ik en de resultaten worden wederom tentoongesteld tijdens het Fotofestival Naarden-off. Volgend jaar zal de expositie doorreizen naar India.

Voor de kinderen in India zijn wij nog op zoek naar eenvoudige digitale compact camera’s. Dus mocht je nog een ongebruikte compact camera in de kast hebben liggen, en je zou deze aan ons willen uitlenen om het project te realiseren, dan horen wij dat heel graag!

Geef een reactie